Fisk på olika sätt

Antal portioner 4

Det behöver du

smör & rapsolja till formen, spray

500 g färsk lax

1 tsk maplepepper (lönnsirap, curry, havssalt och svartpeppar i blandning)

0,5 tsk salt

 

Sås

1 dl torkade trattkantareller + vatten så det precis täcker

1 schalottenlök

1 msk smör/smör och rapsolja

1 tsk dijonsenap

1 dl vitt vin

1,5 dl creme fraiche

0,5 -1 tsk lönnsirap

salt och peppar

 

kokt potatis

en grönsak

 

Ugnsstekt lax med höstkantarellsås

Hur man

Lägg trattkantarellerna i blöt i ljummet vattensom precis bara täcker svampen. Låt stå minst en halvtimme.

 

Sätt ugnen på 200 grader C

Spraya en ugnssäker form med en aning Smör & Rapsolja

Torka av fiskbiten och lägg den i formen med skinnsidan nedåt.

Strö över maplepepper (om du har tillgång till det) eller drissla lätt med lönnsirap och strö över curry, havssalt och svartpeppar.

Täck formen med folie och stek i ugnen 20 minuter.

Ta av folien och kolla om fisken är klar  - om inte sätt in en utan folie i ca 5 minuter till.

 

Lägg trattkantarellerna med blötläggningsvattnet i en stekpanna och låt vattnet dunsta bort på inte allt för het platta.

Tillsätt smör och schalottenlök och låt den bli genomskinlig.

Häll på vitt vin och lägg till senap, creme fraiche och lönnsirap.

Låt allt sakta koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

 

Servera laxen med såsen, pressad potatis och en grönsak efter val.

Antal portioner 4

Det behöver du

6-8 kokta potatisar

400 g varmrökt lax

500 g kantareller

2 msk smör

1 finhackad schallottenlök

½ kruka klippt gräslök

4 dl mjölk

3-4 ägg

ca 1 tsk salt o 1 krm vit peppar


Lax och kantarellpudding

Hur man

Börja med att sätta på ugnen 200 grader om den tar tid att värma upp.

1. Rensa och tärna kantarellerna

2. Fräs kantarellerna i stekpanna tills vattnet kokat bort.

3. Tillsätt smör och schalottenlök och fräs någon minut.

4. Skiva de kokta potatisarna.

5. Smöra en ugnseldfast form.

6. Varva potatis, kantareller, gräslök och lax som du delar i mindre bitar, avsluta med potatis.

7. Vispa ihop ägg och mjölk samt smaksätt med salt och peppar.

8. Häll äggblandningen i formen.

9. Ställ in formen i ugnen ca 45 minuter i 200 grader.

10. Låt formen stå och svalna några minuter innan du serverar.

Servera gärna med en tomatsallad.

Antal portioner 8 bufféportioner

Det behöver du

3 hela böcklingar

1 ägg

½-1 citron

1 tsk socker

salt

vitpeppar

1-2 msk grädde

gräslök eller purjolök

Ebba finska böckling

Hur man

1. Hårdkoka ägget.

2. Rensa och filea böcklingarna. Lägg dem på ett uppläggningsfat.

3. Dela ägget och ta ur äggulan.

4. Mosa äggulan med en tsk socker, litet salt och en gnutta vitpeppar.

5. Pressa citronen (börja med en halv) och rör ner den och grädden med äggulan. Smaka av, du ska känna en mild citronsmak. Tillsätt ev. mer citron om du tycker det behövs.

6. Häll över böcklingarna.

7. Hacka äggvitan och strö över böcklingen.

8. Finhacka gräslök eller purjolök fint och strö över.

Antal portioner 4

Det behöver du

600 g strömmingsfile
tubkaviar
ströbröd (gärna pankoströbröd)
salt o peppar
smör till stekning

potatis
mjölk smör
rivna morötter
finstrimlad purjolök
litet hackad gurka

1 msk socker
2 msk ättiksprit
> 1 dl vatten

Stekt strömming med potatismos

Hur man

Börja med att koka skalad potatis.

1. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med en sträng tubkaviar emellan.
2. Vänd filéerna i ströbröd blandat med salt o peppar
3. Stek dem i smör.
4. Mosa potatisen med smör och ha i mjölk till lagom konsistens.
5. Smaka av moset med salt o peppar.
6. Blanda moset med riven morot och finskuren purjolök
7. Blanda ättiksprit med socker och vatten.

Servera strömmingen med moset och slå litet ättiksblandningen över fisken och njut!

Antal portioner 4

Det behöver du

4 bitar Torskrygg eller rygg av Skrei 
(finns i frysdisken och duger bra att använda även om den färska är bättre men dyrare)

salt och vitpeppar

1 burk Milda culinaire champinjoncreme eller Arlas smaksatta creme fraiche med Karl Johansmak

Margarin till formen

Potatis

Grönsak

Torskrygg på enklaste sätt

Hur man

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra en ugnssäker form, lagom stor till de fyra bitarna.
3. Salta och peppra fisken lätt och lägg i formen.
4. Bred över svampcremen så att den täcker fisken.
5. Skala och koka upp potatisen.
6. När potatisen kokar och du sänker värmen på spisen är det dags att sätta in fisken i ugnen. max 20 minuter ska det ta. Alltså är potatis och fisk färdiga samtidigt.

Serveras med kokt potatis och gärna en grönsak. Själv gillar jag sparris när det är säsong för det. Svartrot är mumsigt också.

Antal portioner 4

Det behöver du

600 g fisk pangasius / torsk / spätta
2 msk vetemjöl
½-1tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
ca 4 msk pankoströbröd/vanlig ströbröd
smör och rapsolja till stekning

1 dl majonäs
1,5 dl creme fraiche
1 msk svensk senap
½ dl bostongurka
1 msk hackad kapris

4 baconskivor
24 långa haricot vert

1-1,5 dl tinade räkor

potatis att koka och pressa

Stekt fisk med remouladsås

Hur man

Gör remouladsåsen genom att blanda samtliga ingredienser och ställ den kallt under tiden resten görs iordning

Börja med att skala potatisen och sätta på den

Dags för fisken
1. Blanda vetemjöl, salt och vitpeppar i en djup tallrik. Vispa upp ett ägg i en annan djup tallrik. Häll pankoströbröd i en tredje tallrik.
2. Vänd fiskfiléerna i vetemjölsblandningen och låt vila ett ögonblick
3. Doppa filéerna i ägget och därefter i pankoströbrödet. Låt ligga medans potatisen kokar
4. Dela baconskivorna i två och rulla in tre haricot vert i varje baconskiva.
5. Stek de lindade bönorna på mellanstark värme till god färg
6. Vid ca 10 min kvar till potatisen är klar är det dags att steka fisken på god värme. Jag har 9 steg på min spis och steker oftast på 7-8. Fisken ska få färg och vändas en gång.

Pressa potatisen.
 
Servera de stekta fiskfiléerna med haricot vert, skalade räkor, remouladsås och förstås den pressade potatisen.

Smaklig måltid