Bakat i alla former och formar

Antal portioner

Det behöver du

3 hg smält smör

450 g strösocker (5½ dl)

1 kkp sirap (1½dl)

1 kkp vatten

2 tsk nejlikor

2 tsk ingefära

2 tsk kanel

1 kg vetemjöl (1,7 l)

1 dsk bikarbonat (2 tsk)

Farmor Dagnys pepparkakor

Hur man

1. Smält smöret

2. Häll smöret varmt över socker, sirap och kryddor

3. Blanda mjöl och  bikarbonat

4. Blanda ner mjölet och rör ihop ingredienserna.

5. Låt stå kallt 1 dygn.


Tag fram degen i god tid före utbakning så degen hinner mjukna något. 

Baka ut och lägg kakorna på papprade plåtar.

Grädda i 200 - 225 grader 5-7 minuter beroende på storlek på pepparkakorna.

Antal portioner ca 35

Det behöver du
250 g margarin
250 g socker (3 dl)
4 dl vetemjöl
2tsk vaniljsocker
2 msk söndervispat ägg (inte mer)
 

Herrgårdskakor på morfars vis

Hur man

1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader
2. Rör margarin och socker mycket poröst
3. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och ägg litet i taget
4. Rör mycket kraftigt (5 min) till luftig porös smet (elvisp går bra att använda)
5. Ös smeten i aluminiumformar, fyll till 3/4
6. Grädda i 200 grader till ljusbrun färg, 10-15 minuter
7. Låt kallna i formarna.

Kakorna sjunker ihop, vilket de ska göra när de är klara.

Antal portioner ca 25 st

Det behöver du

2 hg smör
1 kkp socker
1 kkp havregryn
2½ kkp vetemjöl (knappt)


eller så här numera 🙂

200 g smör
1,5 dl socker
1,5 dl havregryn
3,5 dl vetemjöl

Branzellskakor

Hur man

1. Rör smör och socker, men bara tills det blandats.
2. Blanda ner havregryn, följt av vetemjöl - litet i taget tills degen håller ihop.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Tumma ut degen i runda formar.
5. Grädda mitt i ugnen 14-15 minuter. 
6. Knacka ur/slå ur kakorna ur formarna och låt svalna ett tag på bänken innan du travar dem på en tallrik eller lägger i en burk.


Du ska helst ha veckade formar men de verkar omöjliga att få tag i numera. Det finns runda släta formar att köpa som är ca 7 cm i diameter. köper du formar bör du ha minst 20 men hellre 30 att tillgå.