Historien bakom recepten

17. maj, 2016

Tårtorna på bilden bakade jag till vår äldsta dotter Emmas bröllop 2016, totalt blev det sju tårtor. Receptet kommer från en bok som heter "Nyttigheter och njutningar" med författarna och konditorerna Steinbrenner och Nyberg från Göteborg som upphovsmän.

Deras moussetårtor är helt fantastiska och inte alls så svåra att göra om man bara är noggrann och följer recepten. Ja nu har jag förstås ändrat litet så tårtorna ser inte lika fina ut som originalet. Då ska det vara tårtor som är klädda med tempererad choklad och sådant klarar jag inte av. Dessa tårtor har istället ett tårtgele med choklad ovanpå och sedan har jag lagt till hallon. Chokladplattorna fick jag hastigt göra om samma morgon då jag inte lyckats med tempereringen utan de hade blivit matta och tråkiga. Tårtan högst upp ser likadan ut men den är anpassad för dem som inte tål gluten och/eller laktos! Bara en liten smakskillnad men inte mycket.

Tårtor har alltid funnits med oss i vårt nyårsfirande. Vi har startat det nya året med kaffe och tårta tillsammans med våra vänner. När jag tog fram en ny sorts tårta för tionde gången sa min väninna "...men du gör ju olika tårtor varje gång!". Ja det var det som blev startskottet på mitt letande efter nya tårtrecept.

När jag så fyllde 60 för ett antal år sedanfickjag boken som jag skrev om av mina syskonbarn. Den har jag snvänt med förtjusning! även en del av mina vänner har numera den boken. har passat på att köpa åt dem när jag varit i Göteborg. Den finns till försäljning hos #Steibrenner&Nyberg i deras konditorier.

7. feb, 2016

Ja jag kan inte påstå att jag någonsin kännt mig så rik vad gäller viltkött i frysen som nu. En av mina vänner på FB och IRL har en vän i sin tur som är jägare. När jägarnas frysar inte rymmer mer behöver de sälja ut en del av innehållet. Min vän kom att tänka på att jag kanske var intresserad. Ja vad tror ni? Det är klart att jag är!!

10 kg kött av dovhjort, rådjur och vildsvin hamnade på sätt i vår frys.

När man då inte är så van att ta hand om vilt är det tur att det är uppmärkt! Hjortfärs - vad gör man av det? Så jag letade i bakhuvudet och fann ett gammalt recept som jag nu gjorde om. Till vilt borde det passa med svamp - kantareller har jag i frysen sedan i höstas när jag köpte av killen vid pendeltågsstationen och frös in. Svampsmaken kan man förstärka med den torkade svampen som man smular sönder. Messmör vet jag är gott till renkött så det borde passa till hjort och så timjan förstås...

Ja vi tycker att detta är gott maken och jag. Hoppas att du också gillar det. Naturligtvis kan du byta ut hjortfärsen mot annan färs, kantareller mot champinjoner, messmör mot dijonsenap, creme fraiche mot grädde, pajdeg mot potatismos att gratinera osv. Det är som vanligt fantasin och smaklökarna som är begränsningen när jag/du ska laga mat.

3. nov, 2015

För några veckor sedan var vi på besök i Canada. Som matintresserad var jag förstås nyfiken på att titta på vilka matvaror som fanns i butikerna och även smaka på deras mattraditioner. En av de första dagarna var vi in på ett ställe där de sålde bland annat MaplePepper. Det lät så konstigt för mig så det måste jag absolut ha med mig hem för att prova.

MaplePepper innehåller lönnsirap (i torkad form), curry, havssalt och svartpeppar. Vad kan det passa till? Jo efter att ha smakat på det bestämde jag mig för att prova till en ugnsbakad laxsida.

Vi som åt tyckte att det var en god krydda och jag kommer att använda den igen. En aning sötma och styrka på en gång , och ja den passade utmärkt till laxen!

Maplesyrup köpte vi på Sugar Moon Farm. Det är lönnsav som kokats ner tills den har rätt sockermängd. När saven är nytappad är det 2% sockerhalt som sedan ska koka till vattnet har avdunstat och den har en sockerhalt på 66%. Denna lönnsirap innehåller inget annat än reducerad lönnsav! Den är fantastiskt god till amerikanska pannkakor. Lägg gärna några blåbär på smeten när du hällt den i pannan så blir pannkakorna ännu godare!

8. aug, 2015

Lax och kantarellpudding var från början något annat. Jag har för mig att den gjordes första gången med böckling i stället för varmrökt lax som jag har i receptet nu.

Rätten tillagades nog allra första gången den där sommaren när vi hittade så mycket kantareller i skogen på Dingelsundet. Att jag minns detta recept beror nog på att jag åt så förfärligt mycket för att det var så gott. Jag åt tills jag inte kunde röra mig längre! Munnen ville mer än kroppen...

Jag tycker att  ni ska prova att göra detta recept för det är väldigt gott som ni nog kan förstå. Lova mig bara att ni inte äter för mycket!

Det dröjde många år innan jag åt några kantareller mer - jag var övermätt på kantareller väldigt länge!

8. aug, 2015

Många barndomsminnen dyker upp när jag letar i mina receptböcker. Filbunke är så intimt förknippat med sommar på Dingelsundet.

Mamma skickade mig och min syster till lagårn så gott som varje sen eftermiddag för att köpa nymjölkad opastöriserad mjölk hos bonden. Det var en mjölkflaska som gällde på den tiden. En sån där i plåt med lock på eller den vita emaljerade med blå kant. När vi kom hem med mjölken efter en kilometers vandring längs grusvägen hälldes mjölken upp i ett stort fat. Det var för att grädden skulle kunna skummas av på morgonen.

Men så gjorde hon förstås filbunke också. Hon hade tagit av litet från dagens frukostfilbunke som blandades med den spenljumma mjölken och fick sen stå över natten. Det brukade bli väldigt bra. Fast om det var åskväder skar sig filbunken  till mammas förtvivlan.

Något kylskåp fanns det inte, bara ett skafferi som låg i norrläge. Så hade farmor Dagny en jordkällare bakom sitt hus där mamma använde ena sidan av källaren. Farmor använde den andra. Ofta fanns där en drickaback också med allsköns goda drycker. Sockerdricka, Loranga, Champis och Lyckholms lättöl förstås.

Dagens filbunke görs ju på litet annorlunda sätt och blir nog egentligen aldrig lika god som den som finns i minnet mitt!