30. jan, 2014

Köttfärscurry à la 70-tal

I december 1976 stöpte vi ljus hemma i köket i Sörskogen tillsammans med några goda vänner. Inför dagen/kvällen ville jag ha något i matväg som gick att förbereda. Då hittade jag receptet på köttfärscurry i en tidning. Troligen var det ICA-kuriren som jag då hade prenumeration på. Sedan dess har detta recept följt oss genom åren. Receptet för med sig minnen om ljusstöpning som ni nu får ta del av som en extra bonus.

 

Stöpa ljus för resten, det var länge sedan för min del nu. Minns att jag tiggde till mig en stor konservburk som det varit inlagd gurka i från "tanterna" i skolans kök. Den var tillräckligt djup för vanliga ljus.  Två långa smala bräder lades upp på köksstolarna och hela golvet täcktes med tidningspapper. Blomsterpinnar med en markering av ett rött band i ena ändan fick tjänstgöra att knyta ljusvekarna på. Ett rött band för att komma ihåg att efter varje doppning vända pinnarna så att ljusen inte skulle bli sneda pga eventuellt drag där de hängde.

I det köket stöpte jag ljus med Annas dagisgrupp när hon var 5 år. Samma år stöpte jag ljus med Emmas och Petters skola och med eleverna i min skola. Sen var jag rätt trött på ljusstöpning. Fast det var ett antal år senare, närmare bestämt 1984.