18. mar, 2014

Formar, bakning och morfarsgurka

Ja så var det det där med formarna igen. Min yngsta dotter hittade sådana på Tradera och ropade hem dem åt mig för 30 kr plus porto. Gamla plåtformar som efter kokning, skurning med Svinto och diskning blev som nya. De var aningen större än mina gamla men jättefina.

De nya formarna jag köpte var däremot mindre. Jag upptäckte att jag inte fick fylla dem för mycket för då blir kakorna inte som de ska. Satsen räcker till 36 kakor med formarna i plåtform som ni sett på bild.

Bakning är bland det roligaste som finns. Man kan ju nästan bara ta vad man vill och blanda ihop. Nja det var väl inte riktigt sant men att prova sig fram ska man definitivt göra. Morotsbullarna med nyponskalsmjöl gjorde jag nu förförsta gången och de blevså bra så jag delar gärna receptet med er. Nyponskalsmjöl är bra att blanda i degen om man använder ekologiskt mjöl - det förbättrar bakningen. Varför är jag inte klar över men det gör det! Dessutom är nyponskalsmjöl bra för lederna, så alla med värk bör se till att blanda det i degen. Det fungerar bra även med vanligt kaffebröd.

 

Ja så var det också dags att berätta om morfarsgurkan. När mina barn var små och vi kom hem till deras morfar och mormor fanns det ofta inlagd gurka i kylskåpet. Det har en alldeles speciell doft om man inte täcker över skålen. Denna doft förknippade barnen med morfar så när jag serverade inlagd gurka till maten sa de "Åh får vi morfarsgurka". Så nu vet ni bakgrunden till den ena delen av namnet på min bloggsida. Receptet finns under tillbehör