10. dec, 2014

Chokladkolan

Ja det här receptet har hängt med i familjen sedan ca 45 år. Jag fick det ursprungligen från min syster. Det har nog knappast varit någon jul utan att vi ätit dessa kolor.

Ett år ville jag att det skulle gå undan, ja jag hade litet bråttom. Jag lät spisen stå på ordentlig värme och fort gick det. Så fort att botten på den tjockbottnade grytan krackelerade och bitar släppte. Den kolan gick inte att äta ska jag säga. Jag gick tillbaka med den relativt nya grytan och fick faktiskt en ny!

I år har jag tagit det litet lugnare. På min induktionshäll har jag nio steg. Jag började med att låta det koka upp på 6:an och sänkte sedan till 4:an. Det tog ungefär en timme och en kvart innan temperaturen var uppe i 120 grader.

Sedan några år använder jag mellanläggspapper att slå in kolorna i. de är lagom stora och enkla att använda. Det var betydligt krångligare förr när jag satt och klippte till omslagen av smör- eller bakplåtspapper.

Dessa  kolor är beroendeframkallande! Har man väl börjat äta är det risk för att man inte slutar förrän det är slut i skålen. Så ta fram det du tänker är det du vill äta annars har du inget kvar sen, Nå ja det är bara att göra en ny sats då :-)