17. maj, 2016

Tårtpassion

Tårtorna på bilden bakade jag till vår äldsta dotter Emmas bröllop 2016, totalt blev det sju tårtor. Receptet kommer från en bok som heter "Nyttigheter och njutningar" med författarna och konditorerna Steinbrenner och Nyberg från Göteborg som upphovsmän.

Deras moussetårtor är helt fantastiska och inte alls så svåra att göra om man bara är noggrann och följer recepten. Ja nu har jag förstås ändrat litet så tårtorna ser inte lika fina ut som originalet. Då ska det vara tårtor som är klädda med tempererad choklad och sådant klarar jag inte av. Dessa tårtor har istället ett tårtgele med choklad ovanpå och sedan har jag lagt till hallon. Chokladplattorna fick jag hastigt göra om samma morgon då jag inte lyckats med tempereringen utan de hade blivit matta och tråkiga. Tårtan högst upp ser likadan ut men den är anpassad för dem som inte tål gluten och/eller laktos! Bara en liten smakskillnad men inte mycket.

Tårtor har alltid funnits med oss i vårt nyårsfirande. Vi har startat det nya året med kaffe och tårta tillsammans med våra vänner. När jag tog fram en ny sorts tårta för tionde gången sa min väninna "...men du gör ju olika tårtor varje gång!". Ja det var det som blev startskottet på mitt letande efter nya tårtrecept.

När jag så fyllde 60 för ett antal år sedanfickjag boken som jag skrev om av mina syskonbarn. Den har jag snvänt med förtjusning! även en del av mina vänner har numera den boken. har passat på att köpa åt dem när jag varit i Göteborg. Den finns till försäljning hos #Steibrenner&Nyberg i deras konditorier.