Historien bakom recepten

4. aug, 2015

Ja det här receptet har jag fått av min pappa Olle. Hur gammalt det är har jag ingen aning om eller var det kommer ifrån ursprungligen. Hur jag vet att det är gammalt?

Jo storleken på ingredisensangivelsen i receptet har jag fått lov att göra om då jag nog aldrig kan tänka mig att göra så mycket på en gång numera. Därför har jag halverat receptet. Ursprungligen var det 1 kg havregryn och det är ju en ansenlig mängd.

Receptet är rätt så lättbakat. Numera har jag skaffat mig en silikonduk som jag kavlar på och också använder för att knåda degar eller pasta på. På den har jag knådat ihop degen då den är tung att röra ihop.

Lättkavlad är den däremot och håller ihop riktigt bra. Måste erkänna att jag gillar de äldre recepten då de oftast är lätthanterliga.

Dessa kex eller tjex  äter vi med smör och en god hårdost eller en mögelost med litet god marmelad, ca 90 st får jag ut av denna numera halva sats.

20. jan, 2015

Det finns väl få saker som är så härliga som doften av nybakat bröd! Idag har jag letat fram ett recept som snart har 40 år på nacken. Havregrynstekakor! Första gången jag åt dem var sommaren 1978 när vi besökte goda vänner som då bodde nere i Kristianstad. Frun i huset hade fått receptet av en god vän så receptet hade då namn efter den personen som hette Yvonne. Vem denna Yvonne är eller var har jag ingen som helst aning om. Vad jag däremot vet är att jag blev väldigt förtjust i brödet. Jag har ändrat litet i receptet så att det bättre skulle passa oss. Mindre mängd sirap och dubbel jäsning och mjölet som numera är specialvetemjölet är exempel påmina förändringar.

Hur som helst kan jag verkligen rekommendera er att baka detta bröd då det alltid blivit bra. Brödet blir extra saftigt eftersom jag kokar gröt att ha i det. Barnbarnen gillar, det precis vi andra!

 

10. dec, 2014

Ja det här receptet har hängt med i familjen sedan ca 45 år. Jag fick det ursprungligen från min syster. Det har nog knappast varit någon jul utan att vi ätit dessa kolor.

Ett år ville jag att det skulle gå undan, ja jag hade litet bråttom. Jag lät spisen stå på ordentlig värme och fort gick det. Så fort att botten på den tjockbottnade grytan krackelerade och bitar släppte. Den kolan gick inte att äta ska jag säga. Jag gick tillbaka med den relativt nya grytan och fick faktiskt en ny!

I år har jag tagit det litet lugnare. På min induktionshäll har jag nio steg. Jag började med att låta det koka upp på 6:an och sänkte sedan till 4:an. Det tog ungefär en timme och en kvart innan temperaturen var uppe i 120 grader.

Sedan några år använder jag mellanläggspapper att slå in kolorna i. de är lagom stora och enkla att använda. Det var betydligt krångligare förr när jag satt och klippte till omslagen av smör- eller bakplåtspapper.

Dessa  kolor är beroendeframkallande! Har man väl börjat äta är det risk för att man inte slutar förrän det är slut i skålen. Så ta fram det du tänker är det du vill äta annars har du inget kvar sen, Nå ja det är bara att göra en ny sats då :-)

1. dec, 2014

Så här i december är det mycket att bestyra. Traditioner gör sig påminda och gamla recept kommer till heders igen.

Min farmor Dagny var som jag tidigare berättat en riktig matmora. Farmor och farfar hade mjölkaffär och bodde i en lägenhet en trappa upp ovanför affären. I huset fanns också en köttaffär och en speceriaffär. På julafton bjöd farmor alla butikanställda på jullunch hemma i lägenheten. De turades om att gå upp för att äta. Där fanns syltor av skilda slag, kalvsylta, pressylta och rullsylta. Grisfötter, värmlandskorv, julkorv, skinka och en massa sillar, köttbullar, prinskorv, sillsallad, mimosasallad, risgrynsgröt, lutfisk, inkokt och gravad lax, leverpastej, ost och en hel del annat fanns också att ta för sig av. Julbordet dignade verkligen och allt hade hon lagat till på sin vedspis.

Numera är det visserligen en hel del som finns kvar på julbordet men mycket är borta eller äts på andra dagar än julafton. En rätt som tillkom på fyrtiotalet är Ebbas finska böckling. mamma och pappa var över till släkten i Finland 1946 och fick då med sig Ebbas recept hem. Ni hittar det under fliken fiskrätter. Det är en enkel rätt att tillaga men väldigt god. Den finns alltid med till jul och påsk hos oss. Ebba var för resten chefsbarnmorska i Hangö, kusin till min farmor och faster till Elisabeth Rehn.

10. jun, 2014

För mer än tio år sedan var jag tvungen att lära mig göra pureer och soppor när maken opererats i munnen. Inget gick att tugga! Nöden har ingen lag - men den ledde mig till upptäckten av vad soppor kan vara!

Soppa är bland det allra enklaste man kan göra, tycker jag, och så väldigt gott kalla såväl som varma. Ofta blandar jag ner olika grönsaker där en grönsak får vara huvudingrediensen som sedan smaksätts med andra grönsaker. Buljongen är viktig till en soppa och jag har hittat en burk med ekologiskt buljongpulver från BIOFOOD. Den är lätt att dosera i mindre eller större mängder och god och ekologisk. Många fördelar är det med den. Så måste det vara litet grädde också förstås eller creme fraiche eller matlagningsyoghurt. Fast numera köper jag aldrig burkar som det står matlagningsyoghurt på! De är jämförelsevis väldigt dyra då den vanliga turkiska yoghurten har samma fetthalt och är minst lika bra. Väljer man sen den ekologiska har man ett säkert bra kort till matlagningen!

Lök är en fantastisk smaksättare!, fast jag har en väninna som inte kan äta lök eftersom hon blir så väldigt dålig av det. Magen strejkar! Vad gör man då om man inte kan använda lök som smaksättare? Jag har kommit på att blek-/bladsellerin är en bra ersättare. Funkar i soppor, i köttfärssåser mm, mm.

Stavmixern är ett verktyg jag inte kan undvara i köket numera. Med den är det lätt att purea och finfördela grönsakerna till soppa. Med någon potatis i reder man soppan om man vill. Det kommer fler recept framöver på soppor allt efter som jag kommer att göra dem. Snart är det dags för "Sommarsoppa" så då blir det till att fota och lägga ut recept.