Enkla soppor

Antal portioner 2

Det behöver du
3 rejäla stora morötter
2 små snackpaprikor
2 vårlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk lantbuljong (ekologisk från BIOFOOD)/ 1 buljongtärning
7 dl vatten

½-1 dl grädde (valfri sort)
salt o vitpeppar efter tycke och smak

Morotssoppa

Hur man
1. Skala och skiva morötter
2. Dela paprikan i mindre bitar och skiva löken
3. Skär ner vitlöksklyftan i mindre bitar.
4. Lägg allt i en gryta, pudra över lantbuljongen och häll i vattnet.
5. Koka upp och låt koka 15 minuter.
6. Använd stavmixer och mixa allt till en tjock soppa.
7. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd - exempelvis rödbetsbrödet

Antal portioner 2

Det behöver du
2 tsk kokosolja
1 liten hackad gul lök
ev 1 hackad vitlöksklyfta
6 dl vatten
1,5 buljongtärning
200 g förvällda hackade nässlor
0,5 dl grädde
1 msk vetemjöl
1,5 msk smör/margarin
salt o vitpeppar
200g förvällda bondbönor


2 hårdkokta ägg

Nässelsoppa med bondbönor

Hur man
1. Hetta upp kokosoljan i en kastrull
2. Svetta löken och vitlöken tills den är genomskinlig
3. Häll på vatten och smula ner buljongtärningarna
4. Lägg i nässlorna
5. Låt koka ca 15 minuter
6. Rör ner grädden och mixa soppan med stavmixer.
7. Rör ihop vetemjöl och smör till en klimp
8. Lägg ner vetemjöl/smörblandningen i soppan och vispa medan det reder soppan.
9. Koka ytterligare 5 minuter
10.  Smaka av med salt o peppar
11. Lägg i bondbönorna och låt dem bli varma i soppan.

Ät soppan med ett gott surdegsbröd och lägg i en eller ett par ägghalvor.