4. aug, 2015

Havrekex

Ja det här receptet har jag fått av min pappa Olle. Hur gammalt det är har jag ingen aning om eller var det kommer ifrån ursprungligen. Hur jag vet att det är gammalt?

Jo storleken på ingredisensangivelsen i receptet har jag fått lov att göra om då jag nog aldrig kan tänka mig att göra så mycket på en gång numera. Därför har jag halverat receptet. Ursprungligen var det 1 kg havregryn och det är ju en ansenlig mängd.

Receptet är rätt så lättbakat. Numera har jag skaffat mig en silikonduk som jag kavlar på och också använder för att knåda degar eller pasta på. På den har jag knådat ihop degen då den är tung att röra ihop.

Lättkavlad är den däremot och håller ihop riktigt bra. Måste erkänna att jag gillar de äldre recepten då de oftast är lätthanterliga.

Dessa kex eller tjex  äter vi med smör och en god hårdost eller en mögelost med litet god marmelad, ca 90 st får jag ut av denna numera halva sats.